Python If Else Yapısı

Python If Else Yapısı
Python If Else Yapısı
2

Programlama dillerinde, belirli işlemleri uygulamaya sokmak için koşul ifadelerini kullanmamız gerekiyor. Bütün programlama dillerinde koşul mantığı aynı sistematikte çalışmaktadır. Python If Else yapısı da aynı şekilde diğer dillerde olduğu gibi çalışmaktadır.
İlk başta bir koşul belirlenir; koşul sağlanırsa belirlenen işlem yapılır. Bu koşul sağlanmazsa başka bir işlem devreye girerek o bölüm çalışmaya başlayacaktır.
If else yapısı, algoritma ve programlamanın temel yapı taşıdır. Algoritma işlemlerinde ilk başta akış diyagramlarında koşul ifadelerine rastlamak mümkündür. Basit bir algoritma mantığı ile if else yapısını tanıyalım.

Python If Else Yapısı

IF (Eğer şarj aleti prize takılıysa)
{sarj aletinin bozuk olup olmadığını kontrol et.}

ELSE (Şarj aleti prize takılı değilse)
{sarj aletini prize tak.}

IF (Eğer şarj aleti bozuksa)
{yeni şarj aleti al.}

ELSE (Şarj aleti bozuk değilse)
{şarj girişini kontrol et.}
 

 

 

 

Koşul kavramının temel mantığını anladığımıza göre, Python dilinde if else yapısını inceleyebiliriz. Örnek programlara geçmeden önce çeşitli matematiksel koşul ifadelerini tanımamız gerekiyor.

 

Python If Else Yapısı
Python If Else Yapısı

Şimdi çeşitli örnekler ile koşul yapısının nasıl oluştuğunu, if else sorgulamalarının nasıl yapıldığını inceleyelim.

 

Bu örnekte ilk olarak kullanıcıdan bir veri girişi istenmektedir. Sonrasında ise girilen yaş ifadesi sorgulanmaktadır. Yaş değeri eğer 18’den küçük eşitse, ekrana 18 yaşından küçüksün yazdıracak. 18 yaşından küçük eşit değilse, ekrana 18 yaşından büyüksün yazdıracak.

 
Ekran çıktısı:


 

Kullanıcı tarafından girilen sayının tek mi çift mi olduğunu sorgulayan programa göz atalım. İlk olarak kullanıcıdan veri girişi aldıktan sonra, girilen verinin sorgulamasını yapıyoruz. Eğergirilen değerin 2’ye bölümünden kalan 0’a eşit ise: sayı çifttir”. Değilse, “girilen değer tektir“.

Ekran çıktısı:


 

Kullanıcı tarafından girilen sayılarla bölme işlemi yaptıran programı inceleyelim. İlk olarak kullanıcıdan 2 sayı değeri isteniyor. Bu değerler bölüm ve bölen değerleri. Bölme işlemini  yaparken != operatörünü kullanarak sorgulamasını yaptırıyoruz. Eğer bölen, sıfırdan farklı ise doğrudur, değilse yanlıştır. Bu durumda bölme işlemini gerçekleştirecektir. Eğer ki bölen değeri 0’a eşit olursa bu sefer sayı sıfır ile bölünemeyeceği için bölmeyi gerçekleştiremeyecektir.

Ekran çıktısı:


 

Birden fazla sorgulama yapmamız gerekiyorsa bu sefer “değilse eğer” sorgulamasını yapmamız gerekiyor. Diğer programlama dillerinde bu sorgulama türü “else if” olarak geçer. Python dilinde ise “elif” şeklinde geçmektedir. Bu yapıya örnek olarak basit bir programı inceleyelim.

Kullanıcıdan “karnın acıktı mı?” şeklinde bir soru sorularak veri girişi yapılması istenmektedir. Eğer ki “evet” şeklinde veri girilirse, “O zaman yemek ye” ifadesini çalıştıracaktır. “hayır” verisi girilirse “Acıkınca geri gel” ifadesi çalıştırılacaktır.

Ekran çıktısı:


Python If Else Yapısı

İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Yorumlar (2)

  1. 26 Aralık 2021

    Я прошу вас організувати для мене зустріч з Мертом Чаглаяном. Він мене знає, ти доставиш моє повідомлення. Скажімо, я надсилаю повідомлення з України.

  2. 14 Ocak 2022

    çox sağ ol. Çox məlumatlandırıcı məzmun idi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.