Programlama dilleri vasıtasıyla yazılan programlar, bilgisayar belleği üzerinde çalışmaktadır. Program dahilinde kullanılan veriler için bellekte yer ayrılır ve o ayrılan bölüm içerisinde işlem görmektedir. Bellek içerisinde ayrılan bu bölümlere, programı kodlarken çeşitli isim atamaları yapılmalıdır. Her ayrılan bölüm için farklı isim ataması yapılmalıdır ki, istenilen bölüme kolayca erişim sağlanabilsin. Bellek bölümleri içerisinde isimlendirmeye değişken denir.
Bir değişkeni belirli bir nesneye eklenmiş bir ad olarak düşünebiliriz. Python‘da, bir değişken oluşturmak için, ona bir değer atamanız ve ardından onu kullanmaya başlamanız yeterlidir.
Örnek bir değişken ataması:
Bu örneğimizde, “a” ; bilgisayar belleğindeki bölümü temsil etmektedir. Biz bu bölüm içerisinde “54” sayısını atamış olduk. Yani bir değişken tanımladık ve bu değişken içerisine bir veri ataması yaptık.
1 | a = 54 |
Değişkenlere değer atama
Bellek içerisinde ayrılan bölümlere değer ataması yapılmasına değişken oluşturması demiştik. Değişken ataması yaparken eşittir operatörünü kullanmamız gerekmektedir. Eşittir ile değişkene veri atamasını yaptırmaktayız.
1 | deger = 3 |
Birden çok değişkene aynı değeri atamak içinde eşittir operatörünü kullanmaktayız.
q , w , e , r , t , y değişkenlerinin hepsine aynı anda 10 değerini atamak istesek;
1 | q=w=e=r=t=y=10 |
Biçiminde uygulayabiliriz. Bu uygulama şekline zincirleme değişken ataması denmektedir.
Aynı zamanda oluşturulan değişkende bir string ifade de barındırabiliriz. “b” değişkeni içerisinde bir string ifade olan “Selam” verisini eklemiş olduk. Bu değişkenin ekran çıktısını almak içinde, print(b) fonksiyonunu kullanabiliriz.
1 | b = "Selam" |
Elimizde 3 adet değişken olsun.
1 2 3 | x = 20 y = 67.43 z = "Python Değişkenler" |
Değişkenler, programların akışı dahilinde farklı zamanlarda farklı değerler alabilmektedir. Bu değişkenlerin içerisinde tekrardan bir x değişkeni oluşturup, içerisinde farklı bir veri girersek, x değişkeninin verisi ikinci oluşturulan veri ile değiştirilir.
1 2 3 4 | x = 20 x = 96 y = 67.43 z = "Python Değişkenler" |
Bu durumda print(x) uygularsak, bize ekran çıktısı olarak 96 değerini gösterecektir.
Değişken isimlendirme kuralları
Python dilinde değişkenler oluştururken çeşitli isimlendirme kurallarına uymak zorundayız. Bu kurallara uyulmadığı takdirde syntax hatası alabiliriz.
- Bazı python derleyicilerinde Türkçe karakter kullanımında sorun oluşabilmektedir. Değişkenlerinizi oluştururken Türkçe karakter kullanmadan oluşturmaya özen göstermelisiniz.sayi ✓sayı X
- Değişkenleri isimlendirirken sayı kullanabilirsiniz. Fakat kullanılan sayı sonda olmalıdır.sayi1 ✓1sayi X
- Değişken isimlendirmesini yaparken boşluk kullanmadan yapılmalıdır.ilkdeger ✓ilk deger X
- Değişken isimlendirmelerinde özel karakter olarak sadece alt çizgi kullanılmalıdır.ilk_deger ✓ilk-deger X
- Değişkenleri isimlendirirken büyük – küçük harf dikkat edilmelidir. Python, harflere duyarlı olduğu için oluşturulan değişkenleri farklı değişkenler olarak algılamaktadır.deger = 10
Deger = 10 - Değişkenleri isimlendirirken programlama anahtar kelimelerini kullanamayız.if – else – true – false – class – return – and – or – break – continue X