Java’da Metotlar

Java’da Metotlar
Java'da Metotlar
1

Java’da metotlar, belirli işlemleri gerçekleştirmemizi sağlayan talimatlar bütünüdür. Java’da metotlar sayesinde kodun yeniden kullanılabilirliğini sağlayabiliriz veya kodu kolaylıkla değiştirebiliriz. Metotları tanımladıktan sonra programımız içerisinde çağrılana kadar herhangi bir işlem yapılmaz. Yani o metodu kullanabilmemiz için çağırmamız gerekmektedir. Şimdi ise metotları örneklerle daha iyi pekiştirelim.

Metotların Genel Kullanım Şekli

  • ErisimBelirleyici: Metodumuza nasıl erişeceğimizi belirtir.
  • DönüsTipi: Metotdan dönecek olan değerin türüdür. int, String gibi türler belirtebiliriz.
  • MetotAdı: Metoda verilecek olan isimdir. Metot adımızı çağırmak istediğimizde kullanacağız.
  • Parametre listesi: Gönderilecek olan değişkenleri belirtiriz.
  • Metot gövdesi: Metodun içerisinde gerçekleştirilecek olan işlemler yazılır.

 

Parametresiz Metotlar

Parametresiz metotlar, herhangi bir parametre değeri almadan kod bloğunu işleyebilen metotlardır. Örneklere geçelim:

1. Örnek

Ekran Çıktısı

Yapmış olduğumuz bu örnekte selam() adında bir metot tanımladık ve içerisine bir yazı yazdık. Sonrasında ise metodumuzu selam(); şeklinde çağırıyoruz.
 

2. Örnek

Ekran Çıktısı

 

Parametre Alan Metotlar

Metotların bir diğer varyasyonu, herhangi bir türden bir veya daha fazla parametre almasıdır. Girilecek olan parametre sayısı için bir sınır yoktur. Parametreler integer, String, char, double gibi herhangi bir türden olabilir. Parametre alan metotlar ile ilgili örneklere geçelim:

1.Örnek

Ekran Çıktısı

Yaptığımız bu örnekte ilk olarak metodumuzu tanımladık ve içerisine int türünde bir parametre tanımladık. Sonrasında ise aşağıda islem(40); kısmında içerisine int türünde olan bir değerimizi girdik ve metodumuzu çağırdık.
 

2. Örnek

Ekran Çıktısı

2. örneğimizde ise int tipinde a,b,c,d parametrelerini tanımladık metodun gövdesinde ise işlemlerimizi yaptırdık. toplam(22,44,65,54); şeklinde yazdığımız kodda, parantez içerisine parametrelerin değerlerini atadık ve metodumuzu çağırdık.
 

Metotlarda Return Kullanımı

Metotlar bir veri türünü, herhangi bir türden nesneyi geri döndürebilir. Yapmış olduğumuz bir metodu çağırdığımıza, oluşan veriyi bir başka değişkene aktarmak istediğimizde, return anahtar kelimemizi kullanırız. Bu işlemi metotlarımız da void yerine, döndürmek istediğimiz türü yazarak gerçekleştiririz.
Geriye değer döndürme işlemini return anahtar kelimesini kullanarak yapabiliriz. Return kullanıldığında metot işlevini tamamlamıştır yani döngü sonlandırılmış olur. Geri dönüşü olan metodun en az bir return’u bulunmak zorundadır. Şimdi örneklerimize geçelim:

1. Örnek

Ekran Çıktısı

Yapmış olduğumuz örnekte metodumuzu oluşturduk ve parametrelerimizi girdik, sonrasında return(a*b*c); yazarak döndürmek istediğimiz değerleri belirttik. carpımlar(11,3,5) şeklinde belirttiğimiz bölgede değerleri girdik. Burada dikkat etmeniz gereken yer public static int carpımlar kısmıdır, burada int yerine void yazarsak return’ü kullanamayız
 

2. Örnek

Ekran Çıktısı

Yapmış olduğumuz bu örnekte for döngüsü kullanarak sayının faktöriyelini hesapladık. carpım() metdoumuzda girilen sayıdan 1’e kadar olan tüm sayıları çarptık ve geriye carp değişkenini döndürdük.
 

Metotları Aşırı Yüklemek (Overloading)

Metotlarda aşırı yükleme, aynı isimli metotları oluşturmak istediğimizde ve bu metotların birbirinden farklı işlemleri yapması gerektiğinde aşırı yükleme (Overloading) kullanırız.

1. Örnek

Ekran Çıktısı

Örneğimizde carpma adında iki tane metot oluşturduk. Oluşturmuş olduğumuz bu metotların içerisine parametrelerimizi belirttik. Gördüğünüz gibi metotların isimleri ve parametrelerimizi de aynı isimlerde oluşturarak aşırı yükleme (Overloading) işlemimimizi gerçekleştirmiş olduk. Aşırı yükleme yaparken metotların içeriğinin birbirinden farklı olması gerekmektedir. Misal ilk metodumuza a,b parametrelerini atadık diğer metodumuza ise farklılık olması gerektiği için fazladan bir c parametresi girdik.
 

2. Örnek

Ekran Çıktısı

 

Metotlarda Özyineleme (Recursive)

Metotlarda özyineleme kısaca kendi kendini çağıran metotlardır. Bu metotlar şart sağlanana kadar kendini sürekli olarak çağırır.

1. Örnek

Ekran Çıktısı

Yapmış olduğumuz bu örnekte özyineleme (Recursive) kullanarak, klavyeden girilen sayıdan 1’e kadar olan sayıların toplamını veren bir program yaptık.
 

2. Örnek

Ekran Çıktısı

Bu örneğimizde özyineleme (Recursive) metoduyla fibonacci dizisini hesaplayan programı yaptık. Yapmış olduğumuz örnekte ilk olarak metodumuzu oluşturduk ve içerisinde işlemlerimizi yaptık. If else yapısını kullanarak şartlarımızı belirledik, if yapısında 0 veya 1 sayısı girildiğinde girilen sayının direkt yazılmasını belirttik. Else yapısında ise yinelemeli olarak sayıların aktarılmasını sağladık.

Paylaş
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


ReCAPTCHA doğrulama süresi sona erdi. Lütfen sayfayı yeniden yükleyin.

Yorumlar (1)

  1. 22 Şubat 2021

    recursive fonksiyonların farkında olsaydım o zamanlar, belki de bu kadar kıvırtıp derin devlet kurmama gerek kalmazdı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


ReCAPTCHA doğrulama süresi sona erdi. Lütfen sayfayı yeniden yükleyin.