Java Collections (Koleksiyonlar), nesne grubunu depolamak veya işlem yapma gibi işlemleri sağlayan bir türdür. Şöyle düşünelim, program geliştirirken bir değişken içerisinde birden fazla eleman tutmak isteyebiliriz. Bunun gibi durumlarda Java Collections (Koleksiyonlar) sınıfını kullanmak bizim için en verimli seçenek olacaktır. Genel itibariyle Set, List ve Map olmak üzere 3 temel türden oluşmaktadır. Bunlara Collection Framework denmektedir.
Java’da Collections (Koleksiyonlar) ne işe yarar nerelerde kullanırız dersek. Java Collections (Koleksiyonlar) veri depolamak, veri silmek, veri ekleme ve depolanan verileri içerisinde veri aramak gibi işlemler için kullanılırlar. Bu gibi işlemler Java’da Diziler ile de yapılabilir ama Collections ile daha hızlı ve daha kolay bir şekilde yapıldığı için Collections kullanımı tercih edilir.
Java Collections (Koleksiyonlar) Avantajları
- Yeniden kullanılabilirlik ve düzenli çalışabilirlik sağlar.
- Program hızını ve kalitesini arttırır.
- Verilere toplu halde işlem yapmamızı sağlar.
- API’lerin kullanılışında ortak bir dil oluşturur.
- Yerleşik veri yapıları ve algoritmalar kümesi sağlayarak programlama eforunu azaltır.
Java Collection Interface
Java Collection Interface (Arayüz), koleksiyonlar arasında hiyeraşik olarak en tepede bulunan türdür. Tablomuzda da görüldüğü üzere tüm sınıflar arayüzlere bağlantılıdır. Hiyeraşi içerisindeki türleri inceleyelim.
- Collection: Nesne grupları ile çalışmamız yardımcı olur hiyeraşik olarak en tepede bulunmaktadır.
- List: Koleksiyonu genişletir sıralı öge koleksiyonlarını barındırır. Liste yapısını örnek alır. İçerisinden bir elemandan fazla eleman bulundurulmasına olanak tanır. Elemanlarını sıralı bir biçimde barındırır
- Set: Kopyalanan ögeleri içermez. Matematiksel küme soyutlamasını modeller. Yalnızca miras alınan metotları içerir.
- SortedSet: ögelerini artan düzende tutan bir türdür. Sıralamadan yararlanmak için birkaç ek işlem sağlanmaktadır. Sıralanmış kümeler veya kelime listeleri gibi genel olarak sıralı kümeler için kullanılır.
- Queue: Kuyruk veri yapısı işlemi sağlar. Yani kuyruk yapısındaki ekleme, silme gibi işlemleri kolaylaştıran metotlara sahiptir.
- Map: Benzersiz anahtarları değerleri ile eşleştiren arayüzdür. Örneğin her sipariş numarasının ayrı bir numaraya sahip olması gibi. Collection arayüzünü kullanmazlar.
- SortedMap: Map arayüzünün özellikllerini taşır. Anahtar değerleri aratan bir sırada saklanır.
- Iterator: Koleksiyon ögelerini tekrarlamak için kullanılır.
- ListIterator: Elemanlarımız arasında gezinmemizi sağlar. En önemli özelliği collection elemanlarını remove edebilmesidir.