C# Diziler ( Arrays )

C# Diziler ( Arrays )
C# Diziler ( Arrays)
0

İçindekiler

Dizi Kavramı Nedir ? ( Arrays )

C# Diziler ( Arrays ) Tanımlamış bulunduğumuz diziler bellekte sıra sıra gelen yani art arda yer alan sayı kümelerine dizi diyoruz. Tanımlamış olduğumuz bir dizi içerisindeki bütün elamanlara aynı isimle ulaşılabilmektedir. Söyle ki bu dizi içindeki bütün elamanların isimleri aynı olarak geçmektedir yani bir dizi birden fazla değer tutabilmektedir. Elamanlar arasındaki ayırt edici özellik bellekteki yeridir. Şöyle bir not verebilirim bir dizi bir üniversitesi öğrencisi bir ailenin çocuğu olabildiği gibi aynı zamanda bir iş yerinde de part time çalışabilmektedir.
Diziler ile değişkenler benzer yapıya sahiplerdir. Değişken tanımlanırken değişkenler bellekte bir değer saklamamıza yardımcı olurlar. Diziler de aynı şekilde bellekte değer saklarlar fakat birden fazla değer tutabilirler aynı yukarıda verdiğim örnekteki gibi. Diziler tek boyutlu ve çok boyutlu olmak üzere ikiye ayrılmaktadır.

 

 

C#‘da Dizi Tanımlama

dizi tanımlaması yapılırken ilk önce dizi içinde elemanların türleri tanımlanır. Bunlar int, double, String, byte, long, short olarak belirtilir.

Dizimiz Bellekte Nasıl Yer Alır

C# Diziler (Array)
C# Diziler (Arrays)

Bütün diziler System.Array sınıfından türetilmiştir.
Bir dizi tanımladığımız zaman Array sınıfından bir nesne tanımlamış oluruz.

 

 

İnt Türünde Bir Dizi Tanımlayalım

Ekran çıktısı

C# Diziler (Array)
C# Diziler (Arrays)

Yukarıda Tanımlamış olduğumuz dizi içerisine bazı sayılar atamış bulunmaktayız. Daha sonra ekran çıktısını Console.WriteLine(dizi[2]); bu kod satırı ile almış bulunmaktayız. Burada köşeli parantez bizim dizimizin içindeki indis alan sayıyı ekran çıktısı olarak vermiş bulunmaktadır. Burada her sayı bir indis almaktadır ilk yazmış olduğumuz sayı ise dizilerin kuralı olarak 0 indisini alarak 0 dan başlamaktadır.

 

 

Double Türünde Tanımlama

Ekran Çıktısı

Yukarıda double türünde tanımla olarak ondalıktı tanımlamalar yapmış bulunmaktayız. Console.WriteLine(dizi[2]); kod satırı ile dizimizin ikinci elamanına erişmiş bulunmaktayız.

 

 

String Türünde Dizi Tanımlama

Ekran çıktısı

string tanımla int tanımlamadan farklı olarak süslü parantez içerisinde çift tırnak işareti kullanarak tanımlanmaktadır. Yapmış olduğumuz tanımlama işleminde string içerisinde yazılar yazdık ve Console.WriteLine(yazı[1]); kod satırı ile köşeli parantez kullanarak 1 elemanız olan KodKampüsü'nü çağırmıştır.

 

 

For Döngüsü ile Listeleme

Programımız bizden 3 adet şehir ismi girmemizi ve girdiğimiz şehirleri aynı sırada sıralama işlemi yapmaktadır.

Ekran çıktısı

New Anahtar Sözcüğü ile Dizi Oluşturma Random Seçme

new yani yeni 0-9 arası 10 tane dizi elemanı tanımlamaktayız ve bu elamanlar arasından rastgele birini seçmekteyiz.

Ekran çıktısı

Dizileri karşılaştırma

Bu konumuzda tanımlanmış olan dizilerimizin elemanları karşılaştırma yapmaktayız. İki diziyi karşılaştırma işlemi yapmamız gerektiğinde checkEquality metodunu kullanmamız gerekmektedir.

Ekran çıktısı

Dizilerde Elemanları küçükten büyüğe ve büyükten küçüğe sıralama

Küçükten büyüğe doğru sıralama

Ekran Çıktısı

 

Büyükten küçüğe sıralama

Ekran çıktısı

Dizilerde Alfabetik Sıralama İşlemi

char karakter metodu harfleri sıralamamıza yardımcı olmuştur.

Ekran Çıktısı

Dilerseniz string str = "FARTYUIKHBN"; tanımlama kısmına harfler arasına random rakamlar koyarak rakalmlar ile harfleri de arka arkaya sıralama yapabilirsiniz ilk önce rakamları küçükten büyüğe daha sonra ise harfleri alfabetik sıralamaya devam edecektir.

TEŞEKKÜRLER…

DİLERSENİZ HTML VE JAVA KONULARINA GÖZ ATABİLRSİNİZ.

İlginizi Çekebilir
C# Random Komutu

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.